Måndagen den 30 september

8 C

Osannolik, men sann, helg har just passerat. Lördagen inleddes med unghästfinalen dit min 5-åriga Lillyanne var anmäld. Lilly, som jag köpte som 3-åring, har sedan första dag tränats med sikte på start i unghästfinalen och för mig är självklart seger en målsättning - men det vette sjutton om jag verkligen trodde vi skulle gå hela vägen... Konkurrensen var stor i år då det var rekordmånga 5-åringar anmälda!

Ryttare för dagen var duktiga Hanna Martinsson (jag själv är ju inte uppe i sadeln än efter Linnéas ankomst i juni) och Hanna lotsade med säker hand Lilly de 5 milen runt banan. I groombilen satt, förutom jag och min man Martin, även vår tränare Annelie Eriksson och naturligtvis är hennes enorma erfarenhet och ovärderliga hjälp en stor del i slutresultatet. '

Lillyanne plockade åtta poäng genom att gå i ett bra tempo mellan de förbestämda 12-15 km/h och genom att pulsa in under 54 spm inom 10 minuter efter målgång. Lilly gick på 12,3 km/h och pulsade in på 46 spm ca åtta minuter efter målgång. Veterinären bedömde sedan rörelser till 3 p och metabolik till 2 p (båda med 3 p som max). Tre hästar fick 13 poäng vardera och således var tre hästar i slutfinal - där visades de upp på såväl rakt spår och i form av en 8:a.

Motiveringen till Lillyannes seger är något av de bästa kritiker jag har läst (och de som känner mig vet ju att jag har hållit på med bedömningssport genom hundutställning i ett par år förut...). Den lyder:

"Synnerligen god metabolisk återhämtning.
Mycket god framåtbjudning och inte det minsta osymmetrisk
i rörelser ens på böjt spår."
Lars Roepstorff, domare unghästfinalen 2013


2013-års bästa 5-åring i distansritt :-)

Som om inte den segern var nog... Dagen efter laddade vi om och stod på startlinjen i T50 med Bandy som för dagen hade Martin i sadeln. Bandy som under sommaren varit utlånad till bästa Emma och Matilda (eftersom jag inte kunnat rida själv som sagt...) var i sitt livs bästa kondition och det bar sig inte bättre än att Martin och Bandy slutade på första plats!!! Förra tävlingen de genomförde, Vasaritten där de kom 2:a, toppades nu alltså med en blågul rosett! Vilken fantastisk säsongsavslutning för båda hästarna!!! :-D


Den vita prinsen, Surprise Bandy, med Martin på ryggen.


 

Tisdagen den 9 april

5 C

I helgen som gick var min jobbkompis Lotta här med familj. Hennes båda döttrar fick låna varsin arab att rida på och sen satte vi resten av familjen på vagnen efter Kronér och så åkte vi ut på en långtur. Stannade och fikade halvvägs - behöver jag säga att det var superhärligt! Må hända liiite för kylslaget, men det kan man bortse från i trevligt sällskap och med en kopp varmt kaffe i handen :-) Måste göra om det framöver!

Idag hade vi lite ärenden efter jobbet, så det blev bara tid till de mest nödvändiga stallsysslor på kvällen, men det är attans härligt att ljuset är tillbaka så att kvällarna känns långa igen!
 

Söndagen den 24 mars

3 C

Äntligen är vårsolen här! Vilken fantastisk dag det har varit idag!! :-)
Började dagen tillsammans med Sofia M på loppis och när vi kom uti från den kylslagna loppisbyggnaden var det riktig vårvärme ute! Härligt!

Väl hemma igen var Martin på väg ut med Kronér. De tog en härlig travrunda med skogsvagnen och var ute en dryg timma. När de kom hem igen passade jag på att få Lilly lösgalopperad i paddocken - hon älskar verkligen att springa av sig helt villkorslöst den lilla flickan :-) I morgon ska hon på dressyrträning igen, så det passade bra att hon fick skutta runt lite och känna fast mark (och inte bara is!) under fötterna idag!

Nu återstår för ovanlighetens skull faktiskt lite tv-tittande i kväll... behöver ju såklart få känna lite på den nyligen inköpta nya soffan emellanåt! ;-)

Vad vi har pysslat med i övrigt under mars kan man läsa i fårbloggen via www.skarsbackefinull.se - Välkommen dit!
 

Lördagen den 9 februari

-3 C

Märkligt - men kanske ändå inte - så gick luften ur vad gällde hemsidan när det ursprungliga skälet för dess skapande lämnade jordelivet... Sera var ju liksom "halva grejen" och jag fick inte samma känsla för att uppdatera här efter att hon var borta. Nåväl. Eftersom det inte finns några planer på att upphöra med sidan så får jag göra ett nytt försök att ruska liv i det som återstår under 2013 ;-)

Vi börjar med en sammanfattning från förra året...
Målen för 2012 såg ut såhär:

Vimsa:
Genomföra en lydnadskurs med sikte på tävlingsstart i lydnadsklass 1 under året.

Bandy: Efter en oturlig hälta var målet att komma tillbaka i tävlingskondition igen och genomföra åtminstone någon tävling i distansritt...

Lillyanne: NH-kurs och fortsatt utbildning till rid- och distanshäst var målsättningen.

Bento: Härligt pensionärsliv stod på agendan för stallets ålderman.

Kronér: Fortsatt utbildning mot den skogs- och jordbruksarbetare vår Nordsvensk är inköpt för att bli :-)

* * *

Och hur blev det då, 2012...


Vimsa och Pixel i sin vanligaste soffposition...

Vimsa: ImsaVimsa genomförde en mycket fin lydnadskurs i början av året och hon visade stor talang för träning! Hon fullkomligt älskar att försöka klura ut vad matte vill att hon ska göra och hon har fått utmärkta "fotar" vid sidan - men att ha koncentration att även följa med vid sidan flera steg i taget...nja, det ligger inte riktigt för Vimsan inte. Någon tävlingsstart har vi inte varit i närheten av, men vi har återvunnit lite inspiration till lydnadsträning och övar emellanåt!


Bandy och Husse i startgroparna till Billingerittens CR50 2012

Bandy: Min fina underbara Bandy överträffade mina förväntningar med råge! Vi började året lite smått försiktigt med en 30 PP i vackra Hökensås för att tillslut avsluta med ännu en T 80 på den nytillkommna Laxåritten. Sammanlagt med PP-ritten och den påföljande CR-ritten gick Bandy i år fler mil än någon säsong tidigare - inte illa för att ha varit i rehab under höst och vinter! Dessutom slog vi vårt hastighetsrekord på T50 vid Sydnärkeritten - han kan min prins!


Bento och Lilly rör på benen i paddocken.

Bento: Ser man inte födelseåret för den här hästen så är det få som gissar att han år 2012 fyllde 25 år. Inte heller kan man faktiskt tro att fuxen är valack - för det är som "kastrerad hingst" han gör sig allra bäst - enligt honom själv alltså! Maken till egensinnig häst får man leta efter, men det är härligt med så mycket personlighet!!! :-) Många gånger ruskar vi bara på huvudet och ler när Mr Bento har hittat på ännu ett hyss...!

Kronér harvar vallen.

Kronér: Kron-Bertil, som är nordisens vanligaste smeknamn, växte i skinnet under 2012 med lite hjälp av NH-utbildning och hårdare körträning. Under året har han introducerats för såväl harv, såmaskin, gödningsspridare och skogsvagn med vajerkran. Allt tar han med en nordsvensks lugn och det är helt vansinnigt roligt att jobba med hästen så som det är tänkt! Han går från klarhet till klarhet den bruna stora pållen!


Lilly introduceras till körningens ädla konst.

Lillyanne: Lillyplutt fortsatte sin utbildning enligt plan. Hon visades även under året på premiering och fick 1:a klass, 38 p! Mättes då till 152 cm, men jag tror bestämt att hon ökat ytterligare någon cm sedan dess... Snällare häst får man leta efter - jag tvekar på om hon verkligen är ett arabsto eller om hon är ett lamm i arabhästkläder...! Motorn framåt är det inte heller något fel på, hon har en sällan skådad skritt och det bekommer henne inte det minsta att vi helt plötsligt lämnat andra hästar bakom oss på ridturen. Bådar gott :-D
Under slutet av året introducerades hon även till ett framtida liv som körhäst - vi har börjat tömköra så smått.

Målsättning 2013

Vimsa: Lära sig sitta kvar på hästvagnen utan att hoppa av utan tillåtelse :-) Hon älskar att åka vagn, men helst behöver någon sitta bredvid, så hon inte hoppar av vid olämpliga tillfällen...

Bandy: Under 2013 är det husse som ska tävla Bandyn är det tänkt. Jag propsar på att Martin ska kvala så att han kan avsluta året med en T80, men vi får se om jag kan övertala maken att rida den sträckan... ;-)

Bento: Målbild pensionärsliv kvarstår, men en å annan skrittrunda kommer det säkert att bli också! Fuxen är piggare än man kan tro vid 26-års ålder!

Kronér:
Nu är det dags att dra hem de stora träden från skogen! Det har också inhandlats en lite finare åkvagn som ska bli skojig att fara omkring med! Det är mycket praktiskt att ha en körhäst på gården, bara fantasin sätter gränser för vilka arbeten han kan utföra så småningom!

Lillyanne:
Under året stundar Lilyans debut på distansbanorna! Minst två CR är inplanerade, varav åtminstone någon av dem rids av vår nya medryttare, Louise! ...sen får vi se vad det räcker till och vad hästdamen tycker om sporten...!

* * * något sent, men GOD FORTSÄTTNING * * *
önskar Sofia, Martin och alla djuren...!
 

Tidigare dagbok, från 2012...
...hittar du i Arkivet!