Måndagen den 30 juli

22 C

Kronér fortsätter sin utveckling mot arbetshäst här på gården. I våras gick han för harven och i dag har han gjort sitt andra arbetspass med gödselspridaren! :-) Han är så duktig och arbetar med ett härligt nordsvenskt lugn.


Kron-Bertil-Bus-Boll med gödselspridaren...


...som skvätter fint bränd skit så det står härliga till :-)

Söta flickan Lilya utvecklas också med stormsteg. Här om dagen tog vi små skutt över naturhinder tillsammans och igår red vi ut helt utan annat hästsällskap. Förvisso var Martin med på cykel, men ändå :-) ...och galoppfattningar har hon redan koll på. Både till höger och vänster. Att jag skriver "redan koll på" gör jag just för att jag bara specifikt har tränat på det vid ett tillfälle i paddocken och sedan har det funkat klockrent vid uteritterna. Bara så där liksom.

 

Söndagen den 10 juni

12 C

Idag var Bandy och jag stolta deltagare i den historiska Jubileumsritten genom Sverige. Då Svenska Ridsportförbundet firar 100 år i år genomförs till den äran en ritt genom landet som sträcker sig över 100 dagar. Jag och Bandy bar budkavlen från Forsvik till Karlsborg idag i sällskap med fyra andra ekipage (bland annat Emma och Hero). Äventyret började på Fästningstorget vid Karlsborgs fästning och fortsatte sedan över Göta kanal och vidare i skogarna mot Forsvik, där vi sedan lämnade budkavlen vidare till ryttare från Närke.


Bandy och jag fick äran att bära budkavlen!

Att pållen har fått korn på det där med att rida långt och fort märkte jag återigen... han bockar med rejäla språng när han inte får som han vill (och det får han inte alltid för mig). Som tur är har man lärt sig knepen för att hålla sig kvar...! Nåja. Trevligt sällskap hade vi på turen och det var gott att få hemgjord vinbärssaft halvvägs! :-)

 

Lördagen den 10 mars

5 C

Kronér, eller ”kronan på verket” som jag brukar säga, jobbar som aldrig förr. Han släpar riktigt stora lass på doningen som Martin har fixat i ordning. Här om helgen var Martin iväg på kurs med honom och då överraskade Kronér oss med att i princip helt oberörd stå bunden vid ett träd mellan träningsstunderna. Till saken hör att han aldrig varit bunden så hemma hos oss och på kursplatsen, strax bredvid Kronér, hölls en eld igång och röken gick ofta just via Kronérs träd.


Martin och Kronér på körkurs :-)

Lilya börjar så smått att sättas igång igen efter att ha vilat sig igenom den värsta kylan och hårdheten i marken. Än så länge verkar det som att hon minns det hon lärde sig i höstas – varken longera med sadel eller bära ryttare var ingen match. Lilya har även varit med som handhäst på ett par ridturer och det fungerar ypperligt!

FandyBandy (för er som minns ”Funny Bunny” från 90-talet) har lyckats äta sig rundare än någonsin den här vintern… vette sjutton hur jag ska lyckas träna bort det! Skämmigt att kalla honom för distanshäst med den magen liksom. Nåja. Den som rider får se.


Behöver jag säga att detta inte är en nytagen bild på Bandyn...?

Bento envisas med att inte vilja bli pensionär. Han är liksom piggare än lovligt vid 25 års ålder och han blir mäkta irriterad när bara Lilya hämtas från hagen. Vi bara väntar på att han ska överlista oss ena eller andra dagen och rymma samtidigt som vi tar ut Lilya :-)

Hattifnattarna (alltså katterna Pixel, Pyssla och Paus) mår som prinsar trots kylan som har varit. Är de inte i hundrummet eller nedborrade i en halmbal så passar de på att smita in i sadelkammaren när vi bara så mycket som gläntar på dörren dit. Väl där klättrar de upp på garderoben eller högst upp i täckeshyllan och gör sig osynliga. Man får kolla noga innan man stänger till sadelkammaren för kvällen.

…åsså gårdens stolthet då. Imsa den vimsiga storpudeln. Hon slår knut på sig själv de dagar hon förstår att det ska bära iväg till hundkurs! Väl där orkar hon träna i max 30 minuter innan hon har bränt all sin koncentration på att vara koncentrerad – men – under den tiden hinner hon uträtta storverk! Hon vill så gärna göra så himla bra som hon bara kan att det blir helt rätt nästan jämt. Fantastiskt! …är bara den ”lilla” detaljen fotgående som känns som en liten tröskel att ta sig över med den hunden… då måste man ju koncentrera sig sååååå lääääänge!

 

Lördagen den 21 januari

0 C

Premiär på lydnadskursen för Vimsa i torsdags och det verkar kunna bli riktigt spännande faktiskt! Var såklart motiverad när jag anmälde mig till kursen, men när jag skulle åka var ångesten ungefär lika hög som motivationen var då… Jag var inte alls sugen på att behöva lämna gården och flänga iväg vidare efter en tuff dag på jobbet.

Hur som helst så kom jag iväg och blev riktigt positivt överraskad av ImsaVimsan. För dagen så passade det till och med att smaka på blodpuddning-godiset *jippi* och leksaken var jätterolig!

Vi började kursen med att se hundarnas olika naturliga beteenden genom att göra olika övningar. Den sista övningen var att hunden skulle följa matte och instruktören klickade när hunden gick bra (på något sätt – inte perfekt lydnadstävlingsbra alltså, men kanske bra ögonkontakt eller bra position eller bara i bra tempo osv). Vimsa klickades lite i sina tidigaste år, men jag kan inte säga att hon direkt är inklickad eller fattar hela poängen (iaf inte så som Sera gjorde – hon bjöd på hur mycket som helst när klickern kom fram). Dock fattade Vimsa oerhört fort att klickljudet kunde framkallas av att hon gjorde ”någonting” och ganska omgående började hon testa olika beteenden för att se vad som ”hjälpte” - DET uppskattade jag allra mest under kvällen. Då finns det något att jobba med.

Till nästa vecka fick vi i läxa att öva stadga *hi hi* (det blir typ inte lätt) och lite mer grejer. Undrar om vi når målet att kunna starta en lydnadstävling 2012?


Imsa Vimsa visar prov på....


...att en pudeln inte är stilla om det inte är aaaaabsolut nödvändigt!

 

Söndagen den 8 januari

-2 C

Något sammanfattat såg målen för 2011 ut såhär:

Sera:
Skulle hållas frisk för att även uppleva 2012 (och helst mer därtill...)

Vimsa:
Återuppta slalom- samt spårträning, mest för nöjes skull, men en start i hopplass agility lockade...

Bandy:
Skulle befästa formen på 8-milsnivå inom distansritt.

Bento: Planen var att han skulle gå en CR i distansritt med sin medryttare Emelie.

Kronér: Inridning och körbarhetsintyg (KBI) stod på agendan under året.

* * *

Och hur blev det då, 2011...

Sera:
Det som aldrig-någonsin fick hända, hände ändå under 2011. Sera blev hastigt dålig och slutade äta. Då hon även under året hade tacklat av rejält i bakpartiet fick den andra hälften av Cerazophia ta det oerhört tunga beslutet att låta henne vandra vidare. Sera var bäst, Sera var mitt allt - och hon är evigt saknad.


Bästa, bästa Sera...

Vimsa: Jovars, ett par pinnar i slalom övade vi... ett par tre tillfällen i somras... mer än så blev det inte, men Vimsa är glad och lycklig liten pudel ändå. Hon deltog allvarsamt vid Seras jordfästning och har därefter inte direkt letat efter sin vän, men hon har iklätt sig rollen som kräsen pudelflicka... att inte äta upp, eller ens röra, sin mat i all sin hund-ensamhet är något hon är riktigt duktig på! Matte sliter sitt hår i förtvivlan, men Vimsa går från 1 till 100 snabbare någon kan ana ändå!

Bandy: Bandyboy gjorde ännu ett strålande distansår! Någon 8-milare blev det inte av av lite olika skäl (mest den där latmasken som vissa mattar drabbas av emellanåt), men OJ vilka rundor på 5-mil vi genomförde. Trevligaste framgången var Vasaritten där såväl skritten som fartökningen på sista slingan liksom nästan gick helt av sig självt! Ytterligare några poletter trillade ner i arabens huvud 2011.

Bento: Tyvärr blev underbara medryttarens tid med Bento kort - amors pilar träffade inte riktigt rätt för Emelies del och när hon pluggat klart "här nere" flyttade hon hem till Dalarna igen. Någon start på distansritt hanns därför inte med för Bentos del och han har mest ägnat sin tid till att agera sällskap åt den där nya lilla flickan Lilya. Om hon så mycket som lämnar honom en meter för långt så gnäggar han a la unghästvis i högan sky!


Min favoritbild på Kronér - den får fungera som illustration även i år!

Kronér: Inriden och riden i skog och mark i skritt och trav. Galoppen kom vi inte till, för sedan började hårdträningen på att backa med vagn så att KBI`t skulle sitta som en smäck - och det gjorde det också! 42 poäng vid KBI blev det för Kronér. Exteriört slog han till med 40 p efter excellent visning av husse.

Lillyanne:
Lillyanne, eller Lilya, var djurtillskottet på gården för året. Jag som då promt inte skulle ha någon mer skimmel fastnade bums för hennes härliga skrittsteg när jag ledde in henne till stallet, då vi var och tittade på hennes helsyster. Lilya fick följa med hem och under 2011 har hon ridits in och ridits ut i skogen i sällskap med Bento. Hon har lärt sig att ha täcke på sig och har även introducerats till NH tillsammans med matte.


Målsättning 2012

Vimsa: Är anmäld och ska genomföra en lydnadskurs med sikte på tävlingsstart i lydnadsklass 1 under året. Vi får se vad sällskapspudeln anser om det...

Bandy: Är under igångsättning efter en liten oturlig hälta efter vad veterinären misstänker en omkullhalkning i hagen (så som de busar, Kronér och han, så...). Rids nu regelbundet och startar med all sannolikhet distansritter även i år! Åtminstone är husse nyfiken på att starta vid något tillfälle - om hästen blir ledig mellan mattes tävlingar förstås... ;-)


Från ett groomstopp på A9-ritten 2011

Lillyanne: Lilyas utbildning till distansstjärna ska påbörjas under 2012, men matte fluktar även efter en NH-kurs som lockar något vansinnigt... för att inte tala om trickträning med den här madamen! Stegra på kommando kommer att bli Lilyans paradnummer i såfall!


Lilya i sommarhagen.

Bento: Målbild pensionärsliv gäller, men han får även agera trygg farbror under utbildningen av unghästen och hagkompisen Lillyanne under 2012.


Mister Bento Bambolero!

Kronér: Herr Nordsvensk har uppdraget skogs- och jordbrukshäst på gården och fortsatt utbildning för att uppnå alla kvalitéter inom den gebiten gäller under 2012. Inledningsvis på året är det stocksläpning i skogen som pågår.

* * * GOD FORTSÄTTNING * * *
önskar Sofia, Martin och alla djuren...!
 

Tidigare dagbok, från 2011...
...hittar du i Arkivet!